Hvordan strikker man en trøje? 9 tips til at komme godt i gang

Det er blevet mere og mere populært at strikke sit eget tøj. Det var noget, som mange gik i gang med mens de var hjemsendt på grund af Corona, og mange er også blevet ved med det efterfølgende. Der er nemlig mange gode grunde til, hvorfor du bør kaste dig ud i at strikke.

Først og fremmest er det en god måde at koble hjernen fra på. Du kan ofte gøre det mens du sidder og ser en film eller en serie – her har mange tendens til at bruge deres telefon og dermed være ekstra opmærksom og have hovedet i gang. Hvis du derimod sidder og strikker imens, så vil du mærke en anden ro, fordi du skal koncentrere dig.

Derudover passer en striktrøje også til alting. Du kan skabe mange flotte outfits – både som mand og kvinde – og du kan få stor glæde ud af den både i hjemmet og når du er på farten.

Læs med her hvis du er klar til at strikke din første trøje og bliv klogere på hvordan du kommer i mål med projektet.

Find en nem og overskuelig opskrift

Hvis du skal i gang med at strikke en trøje, så er det først og fremmest vigtigt, at du ved, at det ikke nødvendigvis er et nemt projekt. Hvis det er første gang, du skal give dig i kast med projektet, så er det derfor en god ide ikke at vælge det mest komplicerede design.

Kig i stedet lidt rundt på nettet – eller på de opskrifter, der er i din lokale garnbutik – indtil du finder en, der er nem at gå til, men som du stadig kan lide udseendet på. Der er nemlig ikke meget ved at lægge en masser tid og energi i et projekt, som du ikke har tænkt dig at bruge, fordi du ikke bryder dig om udseendet. Derfor handler det altså om at finde en balance.

Ofte vil du kunne finde opskrifter, der er markerede med ”begynder” - både når du kigger på nettet, og hvis du er ude i din lokale butik. Gå gerne efter dem, da de er skabt med henblik på, at en begynder skal kunne mestre projektet.

Vælg et mønster med et stort garn

Ikke nok med at du med fordel kan vælge en opskrift, der er designet til begyndere, så kan du også med fordel vælge en opskrift, der benytter sig af et stort garn, der er nemt at arbejde med.

Jo større garnet er, jo længere kommer du per maske, og dermed vil du ikke så nemt miste motivationen – du vil nemlig hele tiden kunne se, at du gør fremskridt.

Dog er der også mange større materialer, der er besværligt at arbejde med – for eksempel uld. Uld har det nemlig med at klistre sammen og skabe knuder – især hvis du skal pille det op. Det er altså ikke særligt godt til dig, der lige er begyndt at strikke.

Alt dette er dog noget, som du kan spørge ekspedienten om i butikken, hvis du besøger en garnbutik, og så risikerer du ikke at få købt noget, der er besværligt at arbejde med.

Prøv dig frem med mindre projekter først

Inden du kaster dig ud i det helt store projekt, så kan det være en god ide at arbejde på nogle lidt mindre. Det kan være alt lige fra grydelapper til vaskeklude til tæpper – alt muligt, hvor du ikke skal lave andet end en firkant. Det er ofte en hel del nemmere, og du vil dermed ikke have de samme udfordringer.

Derudover vil du heller ikke skulle koncentrere dig om både at tælle masker, bruge de rigtige teknikker og følge en opskrift – du skal blot huske at vende, når du er nået hen til enden. Godt nok er der noget kontrol i at tælle maskerne, inden du bevæger dig videre til den næste række, men du behøver ikke at sidde og tælle inde i hovedet på samme måde – du kan nemmere bare koble hjernen fra.

Lær de forskellige teknikker at kende – i hvert fald dem, du skal bruge

Når du er i gang med et nemmere projekt, så kan du også med fordel prøve de teknikker af, som du skal bruge i din trøje. Der er nemlig ofte nogle forskellige, som du skal bruge – som minimum to. Du har nemlig én type strik i selve trøjen – det der dækker kroppen og ærmerne – og så har du en anden type i kanten; det der også kaldes ribben.

Hvis du laver et håndklæde, så kan du overveje at lave det med ribber i begge ender – det vil være super flot, og så får du begge disse teknikker i brug.

Tag ud til en butik og gennemgå opskriften med ekspedienten

Som tidligere nævnt, så kan du med fordel tage ud til din lokale garnbutik og se deres udvalg, når du skal i gang med dit første projekt. Ikke nok med at du kan mærke materialerne og er sikker på, at du tager de rette beslutninger i forhold til køb af garn og strikkepinde, der passer sammen, så kan du også benytte ekspedienternes viden om strik.

Ekspedienter i en garnbutik strikker selv, og de er supergode til at læse opskrifter. Samtidig er de gode til at vejlede dig angående garn, strikkepinde og opskrifter, som du kan gå i gang med. Det vil altså være her, at du kan få den bedste hjælp.

Hav en ved din side, der ved hvordan man gør

Ekspedienter er supergode til at hjælpe dig med at tage de rette valg, men de kan ikke lære dig at strikke. Her kan det i stedet være en god ide at have en ved din side, der allerede ved, hvordan man gør. Det kan være din mor, din bedstemor eller en helt tredje, der måske har strikket i mange år og har styr på alverdens teknikker.

Det vil gøre hele oplevelsen meget bedre – og en hel del nemmere også – hvis du vælger at benytte dig af deres hjælp. Og så er det også altid hyggeligt at sidde flere sammen og strikke.

Brug internettet

Hvis ikke du har en, som du kan sætte dig sammen med, så kan du i stedet søge en masse hjælp på nettet. Her kan du især med fordel bruge YouTube, da mange lægger vejledninger op, hvor de viser, hvordan du bruger de forskellige teknikker. Det kan ikke måle sig med at have en siddende ved siden af, men det kan være en stor hjælp alligevel.

Køb gode materialer – lad være at gå på kompromis med kvaliteten

Mange kan være fristede til at gå efter den billigere løsning. Dog bør du ikke gå på kompromis med kvaliteten. Hvis du går på kompromis med kvaliteten, så er der nemlig stor chance for, at du ikke bliver lige så tilfreds med resultatet. Og så vil du ikke have den samme succesoplevelse, som du måske havde forventet.

Øvelse gør mester!

Sidst, men ikke mindst, så bevar altid modet og lad være at give op. Det kan være et langvarigt projekt, og du kan måske miste motivationen engang imellem – dog gør øvelse mester, og det vil blive nemmere med tiden.

Menu
Top